Pensyarah FTKPM turun padang dalam program khidmat komuniti ilmiah

KUANTAN, 22 Januari 2024 – Seramai 15 orang pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik (FTKPM), Universiti Malaysia Pahang Al-Sultan Abdullah (UMPSA) turun padang dalam program Khidmat Komuniti Ilmiah, Faculty@School bersama-sama dengan 104 orang pelajar tingkatan 4 Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Tun Abdul Razak, Pekan. 

Menurut Timbalan Dekan (Akademik dan Hal Ehwal Pelajar), FTKPM UMPSA, Ts. Dr. Muhammed Nafis Osman Zahid, program ini adalah bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada para pelajar berkaitan dengan Teknologi Pembuatan dan Mekatronik. 

“Dalam masa yang sama, kami berharap program seperti ini dapat menarik minat pelajar untuk meneroka ilmu di dalam bidang teknikal di UMPSA, sekali gus memenuhi keperluan negara pada masa hadapan.

“Program khidmat komuniti ini juga adalah seiring dengan Pelan strategik UMPSA 2021-2025 Objektif Strategik 1: Keunggulan TVET Aras Tinggi, Teras 1B: Akademik Bersama Komuniti.

“Selain berkongsi ilmu, mereka juga turut mengadakan sesi promosi dan perkongsian peluang bagi menyambung pengajian di FTKPM kelak. 

“Terdapat lima modul aktiviti iaitu Mini Solar Car Challenge, Popsicle Bridge Stick, Robot Coding, Arduino Smart Robot, dan Rocket Launcher,” ujarnya.

Pengetua Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Tun Abdul Razak, Mohd Asri Yusof merakamkan ucapan terima kasih dan bersyukur dengan kehadiran para pensyarah yang turun padang bersama-sama dengan para pelajar tingkatan 4. 

“Pendedahan daripada para pensyarah tentang program pengajian yang ada di UMPSA dapat menarik minat para pelajar ke arah Teknologi Pembuatan dan Mekatronik dan pada masa akan datang menjadi pelajar UMPSA pula,” ujarnya.

Disediakan Oleh: Nur Hartini Mohd Hatta, Pusat Komunikasi Korporat

 

Deligasi FTKPM ke Seminar Antarabangsa iMEC-APCOMS 2022 di Surakarta, Indonesia

Surakarta, 27 Oktober - Seramai 80 peserta dalam dan luar negara terutamanya dari Indonesia, Malaysia dan United Kingdom hadir membentangkan hasil penyelidikan mereka dalam bidang Sistem Pembuatan, Automasi Pembuatan, Bahan dan Proses Pembuatan sempena Seminar Antarabangsa iMEC-APCOMS 2022 bertemakan “Post Pandemic Recovery: Industrial Engineering Perspective” yang berlangsung di Ki Hajar Dewantara Building, Universitas Sebelas Maret, Surakarta, Indonesia. Seminar dianjurkan Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik, Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan kerjasama Fakulti Teknologi Industri, Institut Teknologi Bandung (ITB), Indonesia.  Selain itu, Universitas Sebelas Maret (UNS), Indonesia dan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) juga terlibat sebagai penganjur bersama.  Daripada jumlah tersebut seramai 11 orang adalah peserta daripada UMP telah membuat pembentangan kertas penyeledikan secara bersemuka dan juga di dalam talian. iMEC-APCOMS 2022 merupakan kesinambungan daripada IMEC 2019 yang dianjurkan bersama Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik, UMP dan Fakulti Teknologi Industri, ITB, Indonesia di Putrajaya pada tahun 2019. Persidangan ini digabungkan bersama dengan persidangan APCOMS iaitu lanjutan kerjasama terhadap memorandum persefahaman yang telah ditandatangani diantara UMP and ITB. Prof. Dr. Cucuk Nur Rosyidi selaku Pengerusi Jawatankuasa Penganjur iMEC-APCOMS 2022 telah memberi ucapan alu-aluan kepada semua peserta yang hadir. Dalam sesi ucap utama persidangan ditampilkan tokoh-tokoh akademik seperti Prof. Dr. Ing- Hendro Wicaksono dari Jacobs University, Germany, Prof. Ir. Dr. Bermawi P. Iskandar dari ITB, Prof. Benny Tjahjono dari Conventry University, UK, Prof Ir. Dr. Ahmad Razlan Yusoff dari UMP, Mr. Toto Suharto selaku President Director of SKF Indonesia dan Prof Dr Zamberi bin Jamaludin dari UTeM.

Menurut Prof. Dr. Cucuk, seminar antarabangsa anjuran bersama UMP-ITB-UNS-UTeM ini dapat mengukuhkan jalinan dan hubungan antarabangsa di antara Malaysia dan Indonesia yang terjalin melalui Memorandum Persefahaman yang telah ditandatangani. “Di samping itu juga seminar antarabangsa ini merupakan platform kepada para peserta untuk berinteraksi dan meningkatkan pemahaman mereka mengenai penyelidikan terkini dalam bidang kejuruteraan pembuatan dan industri,” katanya.  Pembentangan turut menampilkan Prof Bermawi yang membentangkan kertas kerja berkaitan “Industrial Resilient after pandemic” Mr. Toto dari SKF Indonesia membentangkan kertas kerja berkaitan cabaran dan peluang untuk mengaplikasi machine learning untuk industri  semasa era Industri 4.0. Selain itu, wakil UMP, Prof. Ir. Dr. Ahmad Razlan membentangkan kertas kerja berkaitan dengan aplikasi terhadap machine learning dalam proses pemesinan logam dari sudut pemantauan terhadap keadaan proses and alat pemotong.

iMEC-APCOMS 2019 secara langsung telah menyediakan platform kepada para penyelidik, pelajar pasca siswazah serta pihak industri dalam bidang kejuruteraan pembuatan bersama-sama membentangkan hasil penyelidikan masing-masing. Selain bertukar pandangan dan pendapat, seminar ini juga menyediakan pameran industri berkaitan dengan kejuruteraan pembutan dan industri.  Disamping itu juga, potensi kerjasama telah mula berputik di antara UMP dan Universitas Muhammadiyah Surakarta yang telah dipengerusikan oleh Prof. Madya Dr. Azmir Azahari selaku Pengarah Pusat Perhubungan Anatarabangsa, UMP bagi pertukaran pelajar dan pensyarah dan kerjasama penyelidikan.

Disediakan oleh Dr. Wahaizad Bin Safiei dari Fakulti Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik.

3rd UMP-Iwate Virtual Webinar 2022 Research Colloquium between Universities

Assoc. Prof. Dr. Uchidate Michimasa was sharing the history of webinar to new participants

Assoc. Prof. Dr. Uchidate Michimasa was sharing the history of webinar to new participants

 Student from Iwate University was presenting their research project

UMP-Iwate Virtual Webinar 2022 held on 22nd September 2022 organised by researchers and postgraduates from Faculty Manufacturing Engineering Technology, Universiti Malaysia Pahang (UMP) using google-meet online platform. It was a virtual meeting tool involved of 20 postgraduate students from Universiti Malaysia Pahang (Malaysia) and Iwate University (Japan). The program advised by Professor Ir. Dr. Ahmad Razlan Bin Yusoff said that this program as kick start after signed Memorandum Of Understanding (MOU) and Memorandum Of Agreement (MOA) between universities for 2020 to 2025. Since 2009, intercountry webinar was one of the alternatives that allowed postgraduates to connect among them to gain more knowledge in research embarked in the universities at international level.

Professor Ir. Dr. Ahmad Razlan bin Yusoff, as Program Director reported that this event provided postgraduates of both universities an international experience in solving research-related problems during the webinar colloquium 2022. Such a colloquium was one of the activities that could open the opportunities for the postgraduates from different universities to share their ideas in solving research problems. This initiative was a platform for the postgraduates to generate creative and innovative ideas in each activity, besides strengthening their mental capabilities and accomplish intercultural and international competitive passion. It was also to spark intelligent ideas for postgraduates to conduct international research collaboration as summary for opening speech from Assoc. Prof. Ir. Ts. Dr. Faiz bin Mohd Turan (Dean of FTKPM, UMP) and Assoc. Prof. Dr. Uchidate Michimasa (Iwate University, Japan).

This event was allowing researchers and postgraduates from different universities and countries to be connected under one academic program. Both 8 participants from Universiti Malaysia Pahang, Malaysia and 12 participants from Iwate University from Japan assisted on improving their English speaking and presentation skills. It was motivating the participants to share their knowledge and open for new idea. Hopefully, a day colloquium could give exposure to the participants of manufacturing process designs and material engineering in an international level.

Lawatan sambil belajar pelajar dari Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah Pekan ke FTKPM bagi menerokai bidang teknologi dan kejuruteraan

Pada 13 Julai yang lalu, FTKPM telah menerima kehadiran seramai 127 orang pelajar tingkatan 4 dari Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah Pekan sempena lawatan sambil belajar di UMP. Tujuan lawatan adalah untuk memberi peluang kepada pelajar menerokai bidang teknologi dan kejuruteraan. Dalam lawatan ini, FTKPM yang telah diketuai oleh Ketua Teknikal iaitu Encik Aidil Shafiza telah mengiringi para pelajar dan guru pengiring ke makmal bahan, makmal permesinan termaju, serta makmal kenderaan autonomi. Para pelajar kelihatan bersemangat dan gembira ketika ditunjukkan beberapa bahan dan peralatan di makmal oleh staf teknikal iaitu Encik Safronizan, Encik Nursyazwan dan Encik Rizal. FTKPM berbesar hati menerima kehadiran para pelajar dan diharapkan aktiviti seperti ini dapat lagi diteruskan untuk mempromosikan program-program kejuruteraan yang boleh menarik minat pelajar menerokai bidang sains dan teknologi. 
 
 
 
 
Tahniah UMPBOT 2022!

Tahniah UMPBOT 2022!

Tahniah diucapkan kepada kelab UMPBOT UMP di atas kejayaan merangkul 8 pasukan terbaik daripada 25 pasukan keseluruhan dalam Pertandingan Robocon Malaysia 2022 yang dianjurkan pada 1- 5 Jun 2022 yang lalu. Pada tahun ini, pasukan UMPBOT telah berjaya melayakkan diri sehingga ke pertandingan suku akhir dengan menewaskan beberapa pasukan dari institusi pengajian tinggi (IPT) lain dari seluruh Malaysia.

Pertandingan Robocon Malaysia pada tahun ini adalah bertemakan Lagori - Tuju Tin iaitu permainan tradisional negara India. Hal ini kerana New Delhi, India merupakan tuan rumah ABU Robocon 2022, di mana pasukan yang melayakkan diri sebagai Juara pada tahun ini bakal beraksi di sana untuk berentap di kejohanan peringkat antarabangsa. 

Dari warga FTKPM, kami mengucapkan setinggi-tinggi tahniah di atas kejayaan ini, khususnya kepada ahli kelab yang majoriti terdiri daripada pelajar mekatronik di FTKPM. Semoga kejayaan pada tahun ini dapat menyuntik semangat berpasukan, meningkatkan keyakinan dan kecerdasan pelajar seterusnya mengharumkan nama fakulti dan Universiti Malaysia Pahang di kejohanan lain.

Program Kasih Ramadhan 2022 anjuran Kelab Kebajikan Staf FTKPM

Program Kasih Ramadhan 2022 anjuran Kelab Kebajikan Staf FTKPM

Kelab kebajikan staf FTKPM telah menganjurkan Program Jalinan Kasih Ramadhan 2022 pada 20 Mei 2022 untuk meraikan 10 orang petugas pembersihan yang berkhidmat di bangunaan fakulti ini dengan menyalurkan sumbangan duit raya dan kuih raya hasil dari kutipan infak daripada warga fakulti bersempena Ramadan tahun ini.

Dekan FTKPM, Prof Madya Ir. Dr. Faiz Mohd Turan berkata, khidmat petugas pembersihan di fakulti ini amat dihargai dan mereka merupakan sebagian daripada kakitangan yang penting dalam memastikan bangunan fakulti sentiasa terjaga dengan bersih dan baik. Semoga dengan hasil sumbangan daripada warga fakulti ini dapat mengeratkan lagi hubungan di antara petugas pembersihan dan warga fakulti khususnya. 

Selain itu, hasil kutipan infak daripada warga fakulti juga telah dimanfaatkan dengan pemberian sumbangan duit raya kepada 18 orang pelajar FTKPM yang terdiri daripada asnaf dan anak yatim. Program ini juga turut diserikan dengan ceramah sempena ramadhan oleh Ustaz Zulkamal bin Jusoh, Imam Masjid Tareq bin Ziyad di Kempadang Perdana, Kuantan. Beliau juga merupakan mudir Madrasah Diraasatid Deeniyyah wat Tarbiyyah lil Banat (MADTLAB), Kempadang Perdana, Kuantan. 

Program diakhiri dengan edaran bubur lambuk kepada staf dan pelajar FTKPM yang menghadiri program.

FTKPM researchers develop SCAV self-driving bus for campus residents

FTKPM researchers develop SCAV self-driving bus for campus residents

With various expertise in the engineering and technology field, researchers from Universiti Malaysia Pahang (UMP) are currently developing a smart bus with a computer system to move on its own without a driver (self-driving).

The Smart Campus Autonomous Vehicle (SCAV) is equipped with various sensors and smart technology computers to move from one destination to another by itself through the control of a computer system equipped with on-campus traffic information.

The Head of Programme (Mechatronics Engineering), Faculty of Manufacturing and Mechatronics Engineering Technology (FTKPM), Ts. Dr. Muhammad Aizzat Zakaria, who specialises in self-driving car technology engineering (autonomous vehicle), said that this bus is the first self-driving bus in Malaysia developed by internal experts.

“Currently, the development process is in the final stages with 80 per cent completion and is now focusing on high-specification algorithms and technology in the bus itself.

“Some pilot tests are also carried out before it can be fully operational as a facility for campus residents, which is expected to be completed next year,” he said.

Meanwhile, FTKPM lecturer Dr. Mohamad Heerwan Peeie, who was also present at the session, presented the bus concept that was introduced as a future vehicle that contributes to environmental sustainability and improves the public transport system.

“This bus will go through a mapping process to get information on the environment en route.

“This information will be sent to a computer system to identify the position of the self-driving bus.

“Several types of sensors are used, among others light detection and ranging (LIDAR), inertial measurement unit (IMU), cameras and several other sensors to obtain information about the environment of this self-driving bus route,” he said.

They will also develop more detailed software and research to make the system more stable in more extreme conditions or uncontrolled environments.

Predicting complex situations is very important in the development of self-driving buses.

This is the most important factor for this bus to be test driven and boarded by users.

UMP researchers were present for the briefing in conjunction with the visit of the Chairman of the UMP Board of Directors, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman, which was also attended by Professor Dato’ Dr. Yuserrie Zainuddin, who is currently performing the functions of the UMP Vice-Chancellor.

Also present was the Deputy Vice-Chancellor (Research and Innovation), Professor Ts. Dr. Kamal Zuhairi Zamli.  
 
According to Tan Sri Dato’ Sri Dr. Abdul Aziz, UMP has many talented experts and researchers in various branches of engineering, and this research can develop a flagship project for UMP.

“The outcomes of the collaboration and the expertise and trust of the university management inspire us to prove the ability of UMP researchers to develop a level four self-driving bus in a limited area (on campus),” he said.

He hoped that researchers would publish the research outcomes in the autonomous vehicle field for general reference.

Meanwhile, he was also satisfied with the building work, which also involved postgraduate students by giving them the opportunity to conduct research and practical training, monitor the progress of the project, and work with several industries to develop this bus from the beginning of building work.

The project led by the Dean of Industry Innovation UMP, Associate Professor Dr. Abdul Adam Abdullah, also receives collaboration by researchers from the Faculty of Manufacturing and Mechatronics Engineering Technology (FTKPM), Faculty of Mechanical and Automotive Engineering Technology (FTKMA), Faculty of Electrical and Electronic Engineering Technology (FTKEE), Faculty of Computing (FK) and College of Engineering (KKEJ).

To show support, the university has also set up an Autonomous Vehicle laboratory under the Centre for Automotive Engineering (AEC) for carrying out building and development work.

UMP has developed many products using some of the technologies in the bus itself, such as self-driving vehicle technology simulation software that focuses on teaching for students in the future.

The ability of the researchers proves that this technology can be explored by researchers in Malaysia in producing world-class autopilot technology.

Source: https://news.ump.edu.my/research/ump-researchers-develop-scav-self-driving-bus-campus-residents

 

Graduan Sarjana Muda Kejuruteraan Mekatronik ditawarkan pengajian di Imperial College London, United Kingdom

Graduan Sarjana Muda Kejuruteraan Mekatronik ditawarkan pengajian di Imperial College London, United Kingdom

PEKAN, 26 Julai 2021– Graduan Sarjana Muda Kejuruteraan Mekatronik, Universiti Malaysia Pahang (UMP), Jothi Letchumy a/p Mahenda Kumar, 28, bakal ditawarkan menyambung pengajian di peringkat Sarjana (MREs/PhD) di Imperial College London, United Kingdom pada bulan Oktober depan setelah menerima biasiswa untuk sebahagian yuran serta elaun sara hidup daripada pihak  Imperial College London.

Manakala Yayasan Tunku Abdul Rahman (YTAR) pula akan menaja bayaran baki yuran pengajian beliau bagi menyambung pengajian nanti.

Sumber: https://news.ump.edu.my/jothi-letchumy

Kelab kebajikan staf FTKPM telah mengadakan Program Jalinan Kasih Ramadhan 2021

Kelab kebajikan staf FTKPM telah mengadakan Program Jalinan Kasih Ramadhan 2021

Kelab kebajikan FTKPM telah menganjurkan Program Jalinan Kasih Ramadhan 2021 pada 5 Mei 2021 untuk meraikan seramai 14 orang kakitangan kontraktor pembersihan yang berkhidmat di bangunaan fakulti ini dengan menyalurkan sumbangan duit raya dan kuih raya hasil dari kutipan infak daripada warga fakulti bersempena Ramadan tahun ini.

Dekan FTKPM, Prof Madya Ir. Dr. Faiz Mohd Turan berkata, khidmat pekerja kontraktor pembersihan di fakulti ini amat dihargai dan mereka merupakan sebagian daripada kakitangan yang penting dalam memastikan bangunan fakulti sentiasa terjaga dengan bersih dan baik. Semoga dengan hasil sumbangan daripada warga fakulti ini dapat mengeratkan lagi hubungan di antara pekerja kontraktor pembersihan dan warga fakulti khususnya. Kakitangan kontraktor pembersihan berkenaan melahirkan rasa syukur dan berterima kasih kepada warga fakulti.

Selain itu, hasil kutipan infak daripada warga fakulti juga telah dimanfaatkan dengan pemberian sumbangan duit raya kepada 23 orang pelajar FTKPM yang terdiri daripada asnaf dan anak yatim. Program ini juga turut diserikan dengan ceramah sempena ramadhan oleh Dr. Mohd Suhardi Bin Mat Jusoh dari Pusat Sains Kemanusiaan, UMP. 

Program diakhiri dengan edaran bubur lambuk kepada staf dan pelajar FTKPM yang berada di fakulti.

Pensyarah FTKPM cipta pelindung muka 3D untuk petugas barisan hadapan

Pensyarah FTKPM cipta pelindung muka 3D untuk petugas barisan hadapan

KUANTAN - Tiga pensyarah Universiti Malaysia Pahang (UMP) menghasilkan pelindung muka tiga dimensi (3D) bagi membantu petugas barisan hadapan yang bertugas.


Penutup muka itu dihasilkan Dr Zamzuri Hamedon bersama Dr Ismayuzri Ishak dan Khairul Fikri Muhammad dari Fakulti Teknolgi Kejuruteraan Pembuatan dan Mekatronik, UMP dalam tempoh hanya tiga hari.

Dr Zamzuri berkata, kumpulannya menyumbang pelbagai idea dalam menghasilkan prototaip pelindung muka yang ringkas, ringan, murah dan sesuai digunakan itu sebelum proses cetakan akhir dilakukan. Menurutnya, pada peringkat awal, beliau turut mendapatkan pandangan daripada petugas di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) supaya dapat mengambil kira kesesuaian dan keselesaan pemakai sebelum menyediakan 30 set pelindung muka.

"Pelindung muka melalui teknologi percetakan 3D yang dikenali sebagai Reusable DIY Face Sheild (RDF) ini terdiri daripada headband, getah gelang dan plastik transparent bersaiz A4 yang mudah diperoleh,"katanya. Katanya, yang lebih penting ia mudah dipakai dan menjimatkan kerana boleh diulang guna malahan plastik penutup di bahagian muka boleh diganti semula dengan plastik yang ada dijual di kedai-kedai. "Pengguna boleh mengguna pelindung muka ini semula antara tiga hingga empat kali bergantung kepada tahap pengunaan namun mereka dinasihatkan menggunakan sanitasi untuk memastikan ia bersih sebelum dan selepas pengggunaannya,"katanya.

Beliau berkata, pada peringkat permulaan, mereka hanya mampu menyiapkan antara 50 hingga 60 set sehari, namun melalui kaedah terbaru yang digunakan, penghasilannya meningkat kepada 150 hingga 200 set sehari. "Setiap pek bungkusan mempunyai lima set pelindung muka RDF dilengkapi manual penggunaan. "Sesuai dengan situasi sekatan perjalanan dan kekangan penghantaran ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kini, kami membuat penghantaran menggunakan kiriman pos (postage). "Setakat ini, edaran turut dibuat kepada staf kesihatan dan keselamatan universiti, hospital dan klinik kesihatan di sekitar Negeri Pahang seperti Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh (HoSHAS), Temerloh, Hospital Jengka, Klinik Kesihatan Peramu Jaya dan Pusat Kesihatan Daerah Pekan,"katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga turut menyediakan 150 set alat itu untuk Malaysian Relief Agency (MRA) dengan kerjasama Persatuan Bekas Pelajar Maktab Rendah Sains MARA (ANSARA) untuk diedarkan di hospital dan klinik. "Sehingga kini, sebanyak 1,000 set pelindung muka ini berjaya dihasilkan dan diedar secara berperingkat dan percuma buat barisan hadapan di fasiliti kesihatan dan hospital kerajaan serta swasta di negeri ini. "Bermula dengan tempahan daripada rakan-rakan terdekat kini pelindung muka ini diedar di seluruh Malaysia sehingga ke utara tanah air," katanya. Menurutnya, pelindung muka itu kini digunakan petugas di Hospital Pekan, Hospital Kuala Kubu Bharu, Hospital Tuanku Fauziah, Hospital Seri Manjung, Hospital Pakar KPJ Shah Alam, Klinik Kesihatan Nilai, Klinik Kesihatan Mentakab, IPD Kuantan dan banyak lagi.


Sumber berita di sini.

Image